فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 85 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا ابراهیمیان، محمدرضا جهاد اکبر، محمد عبدالهیان نوقابی صفحه 2
    این پژوهش با هدف بررسی اثر توصیه کودی آزمایشگاه های خاک شناسی وابسته به کارخانه های قند استان های فارس و اصفهان بر ارزش تکنولوژیکی چغندرقند تولیدی این دو استان از سال 1378 به مدت دو سال انجام شد. در سال 1378 در استان های فارس و اصفهان به ترتیب 56 و 36 و در سال 1379 تعداد56 و 38 کشاورز به طور تصادفی انتخاب گردیدند و از عمق 30-0 و 60-30 سانتیمتری مزارع آنها نمونه خاک تهیه و پس از تجزیه خاک، کودهای مورد نیاز توصیه گردید. هر یک از مزارع مورد بررسی به دو قسمت تقسیم شد، در یک قسمت از مزرعه بر اساس توصیه کودی و در قسمت دیگر مطابق سنوات گذشته و طبق روش کشاورز کود های شیمیایی مصرف گردید. پس از اتمام دوره رشد هر دو قطعه مزرعه جداگانه برداشت و خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که دو روش مصرف کود طبق روش کشاورز و اعمال توصیه کودی بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند تاثیر متفاوتی دارد. در هر دو استان فارس و اصفهان عملکرد ریشه در تیمار اعمال توصیه کودی نسبت به تیمار شاهد (روش کشاورز) افزایش نشان داد و تفاوت معنی داری از لحاظ آماری بین آنها مشاهده گردید. در سال 1378 در استان های فارس و اصفهان عملکرد ریشه در تیمار اعمال توصیه کودی به ترتیب 69/34 و 12/36 تن در هکتار بود که به ترتیب 600 و 900 کیلوگرم در هکتار نسبت به روش کشاورز افزایش عملکرد ریشه حاصل گردید. در سال 1379 عملکرد ریشه در تیمار توصیه کودی در استان فارس و اصفهان به ترتیب 69/33 و 1/32 تن در هکتار بود که به ترتیب 1200 و 800 کیلو گرم ریشه در هر هکتار افزایش نشان داد. در سال 1379 درصد قند تیمار توصیه کودی در استان فارس 01/16 درصد بود که افزایش آن نسبت به تیمار شاهد از لحاظ آماری در سطح پنج درصد معنی دار بود. عملکرد قند در استان فارس در سال 1379 و در تیمار شاهد 87/4 تن در هکتار بود که با اعمال تیمار توصیه کودی به میزان 440 کیلوگرم در هکتار افزایش عملکرد قند داشت. در استان اصفهان در هر دو سال آزمایش تیمار توصیه کودی موجب افزایش عملکرد قند گردید. در سال 1379 از نظر صفت عملکرد قند قابل استحصال بین دو تیمار اعمال شده تفاوت مشاهده شد و تیمار اعمال توصیه کودی عملکرد بیشتری تولید نمود. بنابراین اعمال توصیه کوددهی بر اساس آزمون تجزیه خاک می تواند در افزایش عملکرد ریشه و ارزش تکنولوژیکی چغندرقند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: توصیه کودی، چغندرقند، فارس، اصفهان، آزمون خاک، ارزش تکنولوژیکی
  • فرشید طلعت، نادر قدیریان، علیرضا عیوضی صفحه 8
    شش رقم آپلند پنبه به نام های ورامین (Varamin)، زودرس موتاژنز (Mutagenese)، 132-818، Bul-539، B-557 و Chirpan-539 در سال 1382 در مرکز تحقیقات پنبه- معاونت ورامین- کشت گردید. طرح تلاقی دی آلل شامل والدین و F1 ها جهت دستیابی به مواد آزمایشی سال دوم اجرا گردید. والدین و نتاج آنها در سال زراعی 1383 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت شدند و 17 صفت مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج حاصله به روش دای آلل حاکی از انطباق داده ها با مدل افزایشی غالبیت پیشنهادی هیمن و گریفینگ بود. در کنترل صفات زمان اولین گل شکفته، تعداد کل گل ها، ارتفاع گیاه، زمان اولین غوزه باز، دوره بلوغ غوزه، زودرسی، شاخص بلوغ و شاخص نرخ تولید اثرات غالبیت ناقص و در کنترل صفت شاخص گلدهی، فاصله عمودی گل ها، فاصله افقی گل ها، وزن غوزه، تعداد شاخه های رویا، عملکرد و شاخص متوسط بلوغ اثرات فوق غالبیت ژن ها نقش داشتند. وراثت پذیری خصوصی ارتفاع گیاه از58/0 تا 59/0، تعداد کل گل ها از 63/0 تا64/0، زمان اولین غوزه باز 69/0 تا 71/0، زودرسی از66/0 تا 67/0، شاخص نرخ تولید از 59/0 تا 63/0 و شاخص گلدهی از 000/0 تا 25/0 بدست آمد.
    کلیدواژگان: پنبه، اثرات غالبیت، وراثت پذیری خصوصی
  • محمد مهدی رحیمی، داریوش مظاهری صفحه 19
    به منظور بررسی اثر کاربرد مقادیر مختلف سولفات روی و دور آبیاری بر خصوصیات مورفولوژیک، عملکرد دانه و اجزای آن بر روی آفتابگردان رقم رکورد، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج اجرا گردید. سه دور آبیاری شامل10، 20 و30 روز به عنوان عامل اصلی و سه سطح سولفات روی شامل صفر، 20 و40 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل فرعی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با بیشتر شدن فواصل دور آبیاری، عملکرد کاهش یافت و با مصرف 20 و40 کیلوگرم سولفات روی در هکتار تفاوت معنی داری در عملکرد ایجاد نشد. اثر متقابل دور آبیاری و مصرف روی بیانگر این است که در دور آبیاری10 و20 روز عملکرد به ازای مصرف کود سولفات روی تغییر کرده و بین مقادیر20 کیلوگرم و40 کیلوگرم سولفات روی در هکتار اختلافات معنی دار بود و تامین روی در دور آبیاری 20 روزه توانست تولید را تا سطح آماری عملکرد با دور آبیاری10 روز بدون مصرف روی برساند. در دور آبیاری 30 روز مصرف سولفات روی بر عملکرد و برخی از صفات اثر مثبتی نداشت ولی باعث افزایش تعداد دانه در طبق و تسریع نمو گردید. بالاترین عملکرد در دور آبیاری 10 روز و تیمار40 کیلوگرم سولفات روی به مقدار 1/3258 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و در دور آبیاری20 روز مصرف40 کیلوگرم سولفات روی عملکرد را از 9/2533 کیلوگرم در هکتار در تیمار بدون کود روی به مقدار 3/2881 کیلوگرم در هکتار رساند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، روی، دور آبیاری، عملکرد، مرفولوژیکی
  • فرید نورمند مؤید، اکبر عبدی قاضی جهانی صفحه 24
    در این تحقیق به منظور ارزیابی مقاومت به خشکی جو، 24 لاین در دو شرایط تنش و بدون تنش خشکی، هر کدام در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار کشت شدند. در طول فصل زراعی از صفات مورفوفیزیولوژیک یادداشت برداری به عمل آمد. نتایج حاصل از تجزیه های آماری نشان داد که مقادیر بالای شاخص های تحمل خشکی (STI) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) به عنوان بهترین معیار برای انتخاب لاین های مقاوم به خشکی می باشند و بر اساس این شاخص ها لاین های (آبیدر) Yesevi-93 CWb22-6-13/ICB-102893، ICB-111877 به عنوان لاین های مقاوم به خشکی و با عملکرد بالا شناسائی شدند. همچنین جوهای دوردیفه نسبت به جوهای شش ردیفه به خشکی مقاوم تر می باشند. در بررسی صفات مورفوفیزیولوژیک در شرایط تنش خشکی، شاخص های STI وGMP با صفات طول دوره ظهور سنبله، ارتفاع بوته، طول ریشک، شاخص برداشت، وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله همبستگی مثبت و با صفت طول دوره دانه بستن همبستگی منفی داشتند.
    کلیدواژگان: مقاومت به خشکی، جو، صفات مورفوفیزیولوژیک
  • محمد رضایی، امیر یزدان سپاس صفحه 29
    به منظور مطالعه اثر تاریخ کاشت تاخیری بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه ارقام گندم زمستانه و اثر افزایش میزان بذر مصرفی در جبران کاهش عملکرد ناشی از تاخیر در کاشت آزمایشی با دو ژنوتیپ گندم نان شامل زرین و C-79-16 در 8 تاریخ کاشت (15 مهرماه، 25مهرماه، 5 آبان ماه، 15 آبان ماه، 25 آبان ماه، 5آذرماه، 15 آذرماه و 25 آذرماه) و سه تراکم مختلف بذر (450، 550 و650 بذر در مترمربع) به اجرا گذاشته شد. آزمایش به صورت طرح کرت های نواری خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (84 - 1382) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب اجراء گردید. اثرات متقابل تاریخ کاشت * تراکم بذر و تاریخ کاشت * ژنوتیپ * سال بر عملکرد دانه معنی دار بود. با تاخیر در تاریخ کاشت از 15 مهرماه به 25 آذرماه عملکرد دانه از 6071 به 3752 کیلوگرم در هکتار در تراکم 450 بذر در مترمربع (تراکم نرمال کاشت منطقه) کاهش یافت. افزایش تراکم بذر از 450 بذر در مترمربع به 650 بذر در مترمربع باعث افزایش عملکرد دانه خصوصا در چهار تاریخ کاشت آخر گردید. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون به ازای هر روز تاخیر در کشت گندم پائیزه از 15 مهرماه به بعد با تراکم 450 بذر در مترمربع بطور متوسط روزانه 37 کیلوگرم در هکتار از عملکرد دانه کاسته می شود. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که با افزایش تراکم بذر می توان افت عملکرد ناشی از کاشت تاخیری را کاهش داد
    کلیدواژگان: گندم زمستانه، تاریخ کاشت تاخیری، تراکم بذر، عملکرد دانه
  • حسن اعتصامی*، حسینعلی علیخانی، ناهید صالح راستین صفحه 36

    بر اساس نتایج بدست آمده از آزمون تعیین توان تولید کمی وکیفی IAA در این تحقیق تعداد 31 جدایه‎ باکتری ریزوبیومی انتخاب شدند و پتانسیل آنها در شرایط آزمایشگاهی بر شاخص های رشد گیاه گندم بررسی شدند. نتایج آزمون نشان داد که هم تیمار باکتری و هم تیمارنقره و تریپتوفان بر روی پارامترهای اندازه کیری شده اثر معنی دار (01/0>P) داشته است. مقایسه میانگین ها نیز نشان میدهد که بین اثر تیمارهای ریزوبیومی بر روی پارامترهای اندازه گیری شده نیز اختلاف معنی داری وجود دارد. همچنین مقایسه میانگین تیمار نقره و تریپتوفان برپارامتر اندازه گیری شده نشان میدهد که کاربرد توام نقره و تریپتوفان نسبت به کاربرد نقره و تریپتوفان به تنهایی و شاهد سبب افزایش معنی داری در پارامترهای اندازه گیری شده گردیده است. بنابراین مهمترین مکانیسم تحریک توسط سویه های ریزوبیومی، تولید فیتوهورمون ایندولی (IAA) می باشد که نتیجه آن رشد بهتر ریشه (افزایش جذب آب و عناصر غذایی) و سایر شاخص های رشد گیاه می باشد.

    کلیدواژگان: نقره، تریپتوفان، ایندول استیک اسید، ریزوبیوم و گندم
  • منیره سبکدست نودمی، حسن زینالی خانقاه، فرنگیس خیالپرست، مهدی فاضل، عبدالرحمن رسول نیا صفحه 46
    به منظور بررسی ژنتیکی برخی از صفات مهم زراعی با عملکرد دانه با استفاده از 20 رقم سویا آزمایشی در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار در اردیبهشت 84 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. در مجموع 20 صفت مربوط به رشد رویشی و زایشی و اجزای عملکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ارقام از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری داشتند که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بین ارقام بود. طول پر شدن دانه و طول نیام بیشترین و عملکرد بوته کمترین وراثت پذیری عمومی را داشت. صفات وزن صد دانه، تعداد دانه در بوته و تعداد دانه در نیام که همگی جزء اجزای عملکرد محسوب می شوند، به ترتیب بالاترین همبستگی ژنوتیپی را با عملکرد بوته داشتند. تجزیه رگرسیون چندگانه نشان داد 93 درصد تغییرات عملکرد توسط وزن صددانه، تعداد دانه در بوته و عرض بذر تبیین گردید. نتایج تجزیه علیت برای سه صفات مذکور نشان داد که بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد مربوط به تعداد دانه در بوته و کمترین آن مربوط به عرض بذر بود. نتایج تجزیه به عامل ها اهمیت صفات مربوط به اجزای عملکرد و عملکرد دانه را در قالب عامل مهمی که عملکرد نامیده شده بود و 34/17 درصد کل تغییرات داده ها را توجیه نمود نشان داد.
    کلیدواژگان: سویا، عملکرد، تجزیه چند متغیره، همبستگی ژنتیکی و ژنوتیپی
  • مهراب یادگاری، قربان نورمحمدی، هادی اسدی رحمانی، امیر آیینه بند صفحه 53
    به منظور تعیین اثرات تلقیح لوبیا با سویه های مختلف باکتری Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli توام با باکتری های افزاینده رشد (PGPR) بر میزان تثبیت نیتروژن، میزان گره بندی و تعیین بهترین ترکیب باکتری-رقم آزمایشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های تصادفی در بهار و تابستان سال های زراعی 1385 و 1386 در مزرعه آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. فاکتور اصلی با شش سطح بشرح: سویه باکتریRb-133، Rb-136، Rb-133 ×آزوسپیریلیوم، Rb-136×آزوسپیریلیوم، Rb-133×پسودوموناس، Rb-136×پسودوموناس توام با تیمار بدون تلقیح و بدون کود (شاهد) و تیمار کودی (100 کیلوگرم در هکتار اوره) در کرت های اصلی قرار گرفتند. سه رقم لوبیا قرمز به نام های اختر، گلی و صیاد در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج حاصله از این طرح مبین وجود اختلاف معنی دار بین کرت های اصلی در صفات تعداد و وزن گره های ریشه در اوایل گلدهی، میزان نیتروژن در اندام های هوایی و میزان نیتروژن تثبیت شده بود. ارقام تلقیح شده توام با پسودوموناس بیشترین و تیمار شاهد (بدون تلقیح، بدون کوددهی) کمترین میزان تثبیت نیتروژن و گره بندی را ایجاد نمودند. نتایج نشان داد همه سویه ها قادر به گره زایی می باشند لیکن تاثیر ترکیب سویه Rb-133×پسودوموناس بر روی صفات میزان گره، میزان کل نیتروژن در اندام هوایی و میزان تثبیت نیتروژن بیشتر از بقیه بوده است.
    کلیدواژگان: لوبیا (، Phaseolus vulgaris L)، تلقیح بذر، سویه های Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli، باکتری های تنظیم کننده رشد گیاه، میزان گره بندی و تثبیت نیتروژن
  • محمد صادق عسکری، مارال خدادادی، فریدون سرمدیان، رضا گزتی صفحه 62
    از اهداف کشاورزی دقیق بهبود راندمان برداشت محصولات با اعمال مدیریت صحیح می باشد که لازمه آن درک کامل تر روابط بین میزان تولید محصول با خصوصیات خاک و محیط می باشد. قدم اول و ضروری در این فرایند یافتن روش های مناسب است که قادر به تعیین روابط صحیح بین خصوصیات اندازه گیری شده خاک و محیط با میزان بازده محصول باشد. به منظور تعیین مناطق همگن از نظر خصوصیات خاک، اقلیم و توپوگرافی، پهنه بندی اکولوژی کشاورزی1 در منطقه مورد مطالعه صورت گرفت. مقدار تولید محصولات گندم، جو و ذرت دانه ای برای هر یک از پهنه ها تعیین شد. انواع روش های شبکه های عصبی مصنوعی به منظور ایجاد رابطه مناسب بین میزان بازده محصولات و خصوصیات اراضی آزمون و نهایتا بهترین شبکه عصبی به منظور برآورد میزان محصول با استفاده از پارامترهای آماری انتخاب گردید. لایه های ورودی شامل خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک، اطلاعات اقلیمی و پستی بلندی هر یک از پهنه ها می باشد. از شبکه های عصبی چند لایه و آموزش با ناظر که از نوع شبکه های عصبی پیشخور با الگوریتم پس انتشار به منظور برآورد محصولات استفاده گردید. نتایج نشان داد که شبکه های عصبی مصنوعی به منظور برآورد میزان محصولات جو، گندم و ذرت با استفاده از خصوصیات اراضی کارایی خوبی دارند و شبکه های عصبی پیشخور با دو لایه مخفی کارآمدترین شبکه ها به منظور برآورد میزان محصولات بدست آمد.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، میزان تولید محصول، پهنه بندی اکولوژی کشاورزی
  • عبدالرزاق دانش شهرکی، حبیب الله نادیان، عبدالمهدی بخشنده، قدرت الله فتحی، خلیل عالمی سعید، محمدحسین قرنیه صفحه 72
    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی پایان دوره و میزان مصرف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه کلزا رقم هایولا 401 آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین در سال زراعی 85-1384 اجرا شد. تنش خشکی در سه سطح بدون تنش (S1)، تنش خشکی ملایم (S2) و تنش خشکی شدید (S3)، به ترتیب آبیاری پس از تخلیه 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی (FC)، در کرت اصلی و سطوح مختلف مصرف نیتروژن در 4 سطح 90، 140، 190 و 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در کرت فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارهای تنش خشکی از ابتدای مرحله گلدهی تا پایان دوره رسیدگی گیاه اعمال شدند. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای مختلف تنش خشکی و میزان مصرف نیتروژن بر عملکرد دانه و روغن معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (6/3622 کیلوگرم در هکتار) در شرایط بدون تنش به دست آمد و در تنش های خشکی ملایم و شدید نسبت به شرایط بدون تنش به علت کاهش معنی دار تعداد خورجین ها در واحد سطح و وزن هزار دانه به ترتیب 14 و 8/30 درصد کاهش یافت. با افزایش مصرف نیتروژن نیز به علت افزایش تعداد خورجین در واحد سطح و وزن هزار دانه، عملکرد دانه افزایش یافت. درصد روغن دانه برخلاف درصد پروتئین، با افزایش شدت تنش کاهش یافت. افزایش مصرف نیتروژن نیز اگرچه درصد پروتئین را افزایش داد ولی موجب کاهش درصد روغن گردید. بیشترین میزان عملکرد دانه و عملکرد روغن با مصرف 190 کیلوگرم نیتروژن خالص در شرایط بدون تنش (تیمار S1N3) به ترتیب با میانگین 5/4060 و 8/1850 کیلوگرم در هکتار به دست آمد.
    کلیدواژگان: کلزا، تنش خشکی، نیتروژن، عملکرد و اجزای عملکرد
|
  • H.R. Ebrahimian, M.R. Jahadakbar, M. Abdollahian-Noghabi Page 2
    The effect of N and P fertilizers application base on soil analysis were studied during 1999 and 2000 growing season in Fars and Esfahan Provinces of Iran. For 1999 and 2000 growing seasons in Esfahan and Fars Province 56 and 2000 growing season 36 and 56 and 38 sugar beet farms were randomly selected، respectively. In each farm، soil and water samples were selected and analyzed for routine soil fertility test. Each farm divided into two parts. In one part، all fertilizers were recommended based on the results of soil analysis (RST) and in the other part based on the farmers traditional method (FT)، while all cultural practices were identical for both sections. During the growing season all farms were visited and cultural recommendation for enhancing sugarbeet values were given. At the end of growing seasons، sugar beet crops were harvested and their yield and quality were determined for each section. The results were analyzed using pair wise t test at 5 and 1 percent probability levels. The results showed that effect of RST and FT treatments on both yield and quality of sugar beet were significantly greater for RST than FT in Fars and ESfahan Provinces. For 1999 growing season، the root yields for RST were 34. 69 and 36. 12 t/ha which shows 600 and 900 kg/ha increase compare to FT in Fras and Esfahan Provinces، respectively. For 2000 growing season، the root yields in RST were 33. 96 and 32. 1 t/ha which were 1200 and 800 kg/ha higher than FT treatment. In the year 2000، sugar content of RST treatment in Fars was 16. 01% which in comparison to FT treatment it was increased significantly (P<0. 05). In Fars Province during 2000، sugar yield of FT treatment was 4. 87 t/ha which due to RST it was increased by 440 kg/ha. In Esfahan Province، in both years RST treatment increased the sugar yield. In the year 2000، RST treatment increased white sugar yield، thus fertilizer recommendation based on the results of soil analysis in the sugar beet farms may enhance the technical quality of sugar beet.
  • F. Talaat, Ghadirian N Page 8
    Six upland cotton varieties called Varamin، Mutagenesis، 818-312، Bul-539، B-557 and Chirpan-539 were planted in deputy office of cotton research institute (Varamin) in 2003. Diallel method of crosses including parents without reciprocals was applied to produce F1 populations. Parents and progenies were planted using 3 replications under randomized complete block design (RCBD) in 2004 and 17 phonological properties were evaluated. Results of diallel analysis showed data coincidence with dominant additive model proposed by Hayman and Griffing. Partial dominance effects of genes influenced on controlling Date of first flower، total bloom، plant height، date of first open boll، boll maturation period، earliness، maturity index and product rate index. In contrast، overdominance effects of genes influenced on controlling horizontal flowering interval، vertical flowering interval، boll weight، number of monopodia، yield، bloom index and mean maturity data. Heritability in narrow sense ranged from 0. 58 to 0. 59 for plant height، 0. 66 to 0. 67 for earliness، 0. 53 to. 063 for production rate index، 0. 0 to 0. 19 for yield and was zero for mean maturity data.
  • M. M. Rahimi., D. Mazaheri Page 19
    In order to find out the effect of different levels of zinc sulfate and irrigation intervals on morphological characteristic and also on yield and yield components of sunflower. Plot in a completely randomized blocks including three replications different levels of irrigation namely 10، 20 and 30 days as first factor and zinc sulfate levels of 0، 20 and 40 kg per hectare the second factor. Irrigation was in main plot and zinc sulfate in subplots. Measurements included; leaf area index at start of blooming، final leaf area index، leaf weight of stem، weight of over ground parts، special density of leaf، ratio of leaf weight to stem of plant، diameter of stalk، number of days till reproductive stage، number of days till full bloom، number of days till end of pollination، time between blooming and complete physiological ripening of seeds، length of reproductive period، flower diameter، number of seeds per flower، weight of 1000 seeds، dry weight of seed per flower، ratio of weight of seed per flower to weight of flower، percent of unfertilized seeds، seed yield and the yield index. Statistical analysis was preformed by analysis of variance and Duncan method. The results showed that by increasing the interval of irrigation decreases the yield and on the most of under research components had bad effects; zinc sulfate deficiency has effect on most of characters there was no significant difference between 20 and 40 kg zinc sulfate per hectare. The interaction between irrigation and zinc sulfate consumption indicates that between 10 and 20 days irrigation yield is differed significantly. Other measured characters also got better in the presence of zinc. Even the application of zinc at 20 days irrigation interval resulted the yield equal to 10 days interval. In 30 days irrigation period zinc sulfate has no effect on yield and some other characters; but caused the number of seeds per flower and increase of vegetative growth of sunflower. The height yield was detected in 10 days irrigation interval and 40 kg of zinc sulfate application per hectare as 3258 kg per hectare. In irrigation interval of 20 days and use of 40 kg zinc sulfate caused the yield from 2433 kg (no zinc sulfate) to increase 2881 kg per hectare.
  • F.Noormand Moayyed, A.Abdi Ghazi Jahani Page 24
    In order to evaluation of drought resistance، 24 barley lines in drought stress and non-stress conditions planted in RCBD experiment with 3 replications. Along whole growing period all morphophysiological traits also recorded. The results of statistical analysis showed that: Stress Tolerance Index (STI) and Geometric Mean Productivity (GMP) are the best drought indices. Based on these indices lines Yesevi-93 (Abidar)، CWb22-6-13/ICB-102893، ICB-111877 identified as drought tolerant lines with high yield. On the other hand two-row barley is more drought tolerance than six-row barley. In evaluation of morphophysiological traits in drought stress conditions، STI and GMP indices have positive correlation with heading period length، plant height، awn length، harvest index، 1000-grain weight and grain-No per spike and negative correlation with grain filling period length.
  • M.Rezaee, Yazdani Sepas A Page 29
    In order to study the effects of delay planting date and seeding rate on seed yield of two wheat genotypes، Zarrin and C-79-16 were planted dates (7 October، 17 October، 27 October، 6 Novamber، 16 Novamber، 26 Novamber، 5 December and 15 December) with three seeding rate (450، 550 and 650 seed/m2). Experimental design was a Strip Split plot layout based on Randomized Compelet Block Design with three replications in two years (2003 - 2005) at Agriculture Research Station of Miandoab in West Azarbayjan. Interaction effects planting date × seeding rate and planting date × genotypes × years were significant on seed yield (p < 0. 05). Grain yield was decreased from 6071 to 3753 kg/ha-1 as delay planting date from 7 October to 15 December with 450 seed/m2. But higher seeding rate (650 seed/m2) yielding more grain، especially in the last four planting dates. Regression analysis showed that delay planting date for each day of delay 7 October on with seeding rate of 450 seed/m2 decreased the grain yield by 37 kg/ha in a day. Result of this research showed that when planting date is delayed، seeding rate should be applied for increasing seed yield.
  • H. Etesami, N. Saleh Rastin Page 36

    On the basis of the results gained from the test of the evaluation of quantitative and qualitative producing potential of IAA، in this research 31 bacterial isolates were selected and their potential was studied in vitro conditions. In vitro test results on wheat showed that bacterial treatment and also the Ag and Trp treatments had significant effect on measured parameters. The comparison of the mean shows that between the rhizobial treatment effects is a significant difference on the measured parameters too. Also the mean comparison of Ag and Trp Treatments shows that usage of both Ag and Trp treatments together causes a significant increase on measured parameters in comparison with using Ag and Trp alone and also in comparison with the blank. So، the most important assimilation mechanism by rhizobial strains is production of Indole phytohormones (IAA) which results the better root growth، so increase of water and micronutrient uptake by the plant and increase of the plant growth.

  • M. Sabokdast, H. Zinali Khanghah, F. Khiyalparast Page 46
    This research was conducted in order to have genetic evaluation of some important agronomic traits as related to seed yield، using 20 soybean varieties in randomized complete block design with three replicates at Agricultural Experiment station، college of Agriculture، karaj.، Iran. A total 20 traits related to vegetative and reproductive growth and yield component were analysied. Analysis of variance showed that there were significant differences among varieties in terms of traits under study، indicating the existence of genetic variation among varieties. Duration of seed filling and pod length had highest and yield had the lowest broad sense. Among the desired traits، 100-seed weight، number of seed / plant and number of seeds/pod، all of which are considered yield component، had the highest correlantion with plant yield. Using multiple linear regression model for 20 traits under study، showed 93% of total variation in yield plants، were attributed to three traits: Namely 100 seed weight، number seed/plant and seed width. Result of path analysis showed the highest and the lowest direct effect، being positive، were related to number of seed/plant and seed width، respectively. Results of factor analysis showed the important factor، called yield component. This factor explained 17/3% of total variation in data.
  • M. Yadegari, Gh. Noormohammadi, H. Asadi Rahmani Page 53
    In order to evaluate nitrogen fixation and nodulation ratio in bean (Phaseolus vulgaris L.) Iranian cultivars with different strains of Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli with Plant Growth Promoting Bacteria to determine the best bacteria×cultivar’s combination، a spilt plot experiment in randomized complete block design was conducted in the field at Shahrekord، Iran in 2006 and 2007. The factors were six bacterial strains Rb-133، Rb-133×Azospirillum، Rb-133×Pseudomonas، Rb-136، Rb-136×Azospirillum، Rb-136×Pseudomonas and non-inoculated controls including application of nitrogen fertilizer treatment (100 kg N ha-1) and without application of nitrogen fertilizer in main plots. Three bean cultivars Sayad، Akhtar and Goli were assigned as factor B to subplots. The results revealed that there were significant differences among levels of factor A in shoot nitrogen content، nitrogen fixation، number nod، dry weight and fresh weight of nod at early flowering (45-50 days after emergence). Treatment of inoculated seeds with strain bacteria×Pseudomonas and non-inoculated control (without N–fertilizer application) demonstrated the highest and lowest nitrogen fixation and nodulation، respectively. The results showed that all treatments of bacteria are capable of nodulation; however، strains Rb-133 gave highest nodule dry weight، N total (shoot) and percent of fixed N2.
  • M. S. Askari, M. Khodadadi, R. Gazni Page 62
    Precision farming attempts to improve cropping efficiency by correct planning، a necessary first step in this process is the search for techniques able to identify functional relationships between measure soil and site characteristics and crop yield. Agro ecological zoning of the region was obtained by the use of climate، soil and topographical data base and determined homogen zone for this study. Each crop yield potential was calculated and finally the crops yield were determined for each zone. A variety of supervised feedforward neural network techniques، including several variations of backpropagation were selected for investigation about barley maze and wheat yield prediction. the performance of all artificial neural networks was assessed based on calculating the mean absolute error (MAE)، the root mean square error (RMSE) and the coefficient of determination (R2) of linear regression line between the predicted values from either the ANN model and the desired output was also used as a measure of performance. Input layer include soil chemical and soil physical properties as well as climatical and topography factors. In this research use of multilayer feedforward neural network with backpropagation algorithm. Artificial neural network models with two hidden layer have good accuracy between predicted and observed yield in training and validation. ANN performance show significant preciseness from land condition for predicts yield.
  • A.R. Danesh Shahraki, Nadian H., Bakhshandeh A. Fathi Gh. Alami Saeed Kh, Gharineh M.H. Ramin Page 72
    In order to evaluation the effects of terminal drought stress and rate of nitrogen application on yield and yield components of canola (Brassica napus L. cultivar Hayola 401) an experiment was conducted in a split plot at base of randomized complete block design (RCBD) with four replications in experimental field of agricultural and natural resource of Ramin in 2004-2005. Drought stress at three levels without stress (S1)، moderate (S2) and severe (S3) water stress where irrigation was done after depletion of 25، 50 and 75 % field capacity (FC) respectively as main plots and different levels of nitrogen application at 4 level: 90، 140، 190 and 240 kg nitrogen. ha-1 were consider as sub plots. Drought stress treatments were implement from flowering stage and continued after maturity. The results showed that the effects of different levels of drought stress and nitrogen application on grain and oil yield were significant. The highest grain yield (3622 Kg. ha-1) was obtained at no stress condition. Moderate and severe drought stress reduced grain yield by 14 and 30. 8 % compared to no stress condition، respectively because of significant decrease in number of silique. m-2 and 1000-seed weight. With increasing of nitrogen application the number of branches، silique. m-2 and 1000-seed weight and consequently seed yield was increased significantly. Seed oil content adverse to seed protein content with increasing the severity of drought stress was decreased. Increase in nitrogen led to increase in protein content، but oil content was decreased. Highest seed and oil yield (4060. 5 and 1850. 8 kg. ha-1، respectively) were obtained in 190 kg nitrogen. ha-1 at no stress condition (S1N3).